Hurtigtest kan nedsætte antibiotikaforbruget hos patienter med akutte luftvejsinfektioner – Københavns Universitet

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Hurtigtest kan nedsætt...

09. december 2014

Forbruget af antibiotika kan nedsættes med en hurtigtest, som hjælper lægen til bedre at kunne beslutte, om det er nødvendigt at give antibiotika, eller om patienten vil komme sig lige så hurtigt uden. Det viser resultaterne af et Cochrane Review af Rune Aabenhus m.fl., som samler resultater fra seks studier med over 3000 mennesker.

En hurtigtest (C reaktivt protein) foretaget i lægens konsultation kan nedsætte unødvendig antibiotikabehandling af forkølelse og hoste. Et præcist mål for, hvor meget antibiotikaforbruget kan nedsættes, var dog vanskeligt at identificere i undersøgelsen. Den gruppe, som blev vejledt efter hurtigtesten, var ikke i øget risiko for at dø eller være syge i længere tid, og de havde ikke behov for flere kontroller hos deres egen læge. Der var usikkerhed om en mulig lille øget risiko for at blive indlagt på hospital i hurtigtestgruppen.

Det er vigtigt at undgå unødvendig antibiotikabehandling, da dette kan give bivirkninger hos patienten og øger forekomsten af resistente bakterier (bakterier, som ikke længere kan behandles med antibiotika). Resultaterne er relevante for alle læger, som behandler patienter med forkølelse og hoste.

Læs artiklen via dette link: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD010130/pdf