Børneundersøgelsen giver falsk tryghed – Københavns Universitet

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Børneundersøgelsen giv...

08. maj 2015

Børneundersøgelsen giver falsk tryghed

Forebyggende børneundersøgelser skal moderniseres

Ny dansk undersøgelse viser, at praktiserende læger har størst fokus på børns fysiske helbred, selvom psykisk og social mistrivsel er et større problem for børn i dag.

Mie på 3 år var ukoncentreret under børneundersøgelsen, men hendes mor var god til at guide hende. Mor fortalte at Mie sov meget uroligt og kunne være to timer om at falde i søvn. Samtalen med mor afslørede, at forældrene var dybt uenige om, hvordan Mie skulle lægges i seng: De var og havde faktisk altid været meget uenige om Mies opdragelse. Adspurgt svarede Mies mor at de overvejede skilsmisse, og dette tit kom op når de skændtes. Der er for mig ingen tvivl om, at Mie reagerede på forældrenes uenighed. Forskningen viser at børn helt ned til 12 ugers alderen fornemmer og reagerer på forældrenes forhold.

Casen er fra en af praktiserende læge Kirsten Lykkes børneundersøgelser og illustrerer en moderne børneproblematik.

Danske børn er i løbet af deres fem første leveår til syv forebyggende undersøgelser hos lægen.  Formålet med den forebyggende børneundersøgelse er at vurdere barnets fysiske, psykiske og sociale udvikling og trivsel. Desværre afdækkes de psykiske og sociale problemstillinger ikke tilstrækkeligt.

- Og det er rigtig ærgerligt siger, siger Kirsten Lykke, tidligere praktiserende læge og forfatter til en artikel i Danish Medical Journal, som udkommer i dag.  - For det er sådan i dag, at hver sjette barn har betydelige fysiske eller psykosociale problemer, men kun en mindre del af de psykosociale problemer bliver faktisk identificeret ved de forebyggende børneundersøgelser.

Kirsten Lykke har i sit forskningsprojekt observeret en række børneundersøgelser og talt med forældrene og lægerne efter undersøgelsen. Hun fandt, at de målbare observationer – fx højde, vægt og synsprøve – fylder meget af konsultationstiden. Og når det kom til at undersøge børnenes psykosociale trivsel, så spurgte lægerne ikke til, om der var udfordringer eller bekymringer i familien, med mindre de på forhånd vidste, at der var problemer i familien.

Både forældre og læger er glade for børneundersøgelsen. Den har eksisteret siden 1946 og er en af de individuelt forebyggende institutioner i Danmark ,  som har den største tilslutning. Børneundersøgelsen har potentiale til at møde moderne børns udfordringer, men vi læger har brug for at udvikle nye redskaber. For vi ved, at der er børn med svære problemer, som ikke bliver set fortæller Kirsten Lykke.

Læs også om undersøgelsen på Videnskab.dk: http://videnskab.dk/krop-sundhed/forsker-borneundersogelser-overser-psykiske-lidelser

Og læs den fulde artikel her: http://www.danmedj.dk/portal/page/portal/danmedj.dk/dmj_forside/PAST_ISSUE/2015/DMJ_2015_05/A5060