Samtaleterapi er en del af hverdagen i praksis – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Samtaleterapi er en de...

05. juli 2010

Samtaleterapi er en del af hverdagen i praksis

Ugeskrift for Læger bringer i sin netudgave den 5. juli 2010 praktiserende læge og seniorforsker, ph.d. Annette Sofie Davidsens artikel ”Samtaleterapi ind i den praktiserende læges hverdag”.  

Langt de fleste patienter med psykiske lidelser bliver i dag behandlet hos deres praktiserende læge.
Praktiserende læge Annette Sofie Davidsen har undersøgt, hvordan de praktiserende læger oplever muligheden for at udføre samtaleterapi, og hvordan behandlingen kan indpasses i arbejdet. Studiet er kvalitativt og bygger på interviews med 14 praktiserende læger.
Det fortæller, at der er stor forskel på, hvordan og hvor ofte de praktiserende læger anvender samtaleterapi, og hvor trænede de er i at bruge det.
Annette Sofie Davidsens konklusion er, at til trods for at praktiserende læger i højere grad skal tage sig af patienter med psykiske lidelser og bl.a. tilbyde samtaleterapi, mangler de et ordentligt grundlag for det. Behandlingen er dårligt undersøgt, og nye læger får ingen undervisning i samtaleterapi under deres uddannelse.
Annette Sofie Davidsen peger derfor på, at almene medicinere bør have teoretisk undervisning i psykologisk tankegang og samtaleterapi, lige som der er behov for forskning i virkningerne af samtaleterapi og en kvalitetssikret træning og supervision af praktiserende læger.