Diagnoser og symptomer: Nyt, tværvidenskabeligt samarbejde skudt i gang – Københavns Universitet

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Diagnoser og symptomer...

03. december 2014

Diagnoser og symptomer: Nyt, tværvidenskabeligt samarbejde skudt i gang

Torsdag den 27. november afholdt Forskningsenheden for Almen Praksis sammen med forskningsgruppen Diagnostic Culture, Aalborg Universitet et forskningsseminar med titlen Diagnoser og Symptomer: Medikalisering, Patologisering, Risiko og Over/Underdiagnosticering. Seminaret var startskuddet på et forskningssamarbejde som handler om at belyse diagnosticering og symptomer fra så mange videnskabelige vinkler som muligt: psykologiske, sociologiske, antropologiske, medicinske og filosofiske. Dagen bød på bl.a. oplæg om over- og underdiagnostik, diagnosticering, diagnostik i en litterær ramme, medikalisering af tristhed og symptomer som social konstruktioner.

Seniorforsker Annette Sofie Davidsen, som var medarrangør, fortæller: ’Brugen af diagnoser breder sig til flere sektorer i samfundet og kommer til at fungere som en social teknologi. Der er behov for at vi gør os klart, hvilken funktion diagnoserne har i systemet og for de enkelte mennesker. Diagnoser er altså kulturelt betingede og konstruktioner. Symptomer er ligeledes konstruktioner, eller artefakter, og logikken i synet på fx alarmsymptomer på alvorlige sygdomme holder ikke, selv om den er med til at bestemme, hvordan der prioriteres i sundhedsvæsenet.’

Forskningsenhed for Almen Praksis og Diagnostic Culture planlægger et nyt seminar i 2015.