Binyrebarkhormon og diabetes – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Binyrebarkhormon og di...

21. december 2010

Binyrebarkhormon og diabetes

Projektet ”Diabetesomsorg i almen praksis” har publiceret en artikel, som følger 1369 personer med nydiagnosticeret type 2 diabetes i 14 år.
Omkring 3-4 % af alle diabetespatienter får stillet diagnosen diabetes, mens de er i behandling med et steroid (binyrebarkhormon), som de ofte får for enten astma eller bindevævssygdom.
Behandling med steroid kan være en medvirkende årsag til, at en persons tilbøjelighed til forstyrrelse i glukosestofskiftet udvikler sig til diabetes. Det har imidlertid indtil videre været uvist, om disse patienters sygdomsforløb adskiller sig fra forløbet hos diabetespatienter, som ikke får steroid ved diagnosetidspunktet. I store undersøgelser af alle, ikke kun diabetespatienter, som får steroid, har man fundet en overdødelighed af hjertekarsygdom blandt de steroidbehandlede.
I projektet ”Diabetesomsorg i almen praksis” finder vi, at de patienter, som får steroid ved diagnosetidspunktet, ikke adskiller sig fra de ikke-steroidbehandlede diabetespatienter hvad angår dødelighed og sygdomsforløb, når der tages højde for alders- og kønsforskelle.
Vi må dog tage forbehold over for den nødvendigvis ret lille gruppe af patienter, som får steroid (35).

Læs mere i artiklen:
Olivarius NdeF, Siersma V, Dyring-Andersen B, Drivsholm T, Hansen LJ, Henriksen JE. Patients newly diagnosed with clinical type 2 diabetes during oral glucocorticoid treatment and observed for 14 years: All-cause mortality and clinical outcomes. Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology 2010; Doi: 10.1111/j.1742-7843.2010.00650.x.
Spørgsmål kan rettes til Niels Olivarius.