Lærerigt og anbefalelsesværdigt – Københavns Universitet

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Lærerigt og anbefalels...

10. januar 2011

Lærerigt og anbefalelsesværdigt

Af Helle Tougaard
Kommunikationskonsulent, journalist

Chancen for at deltage i spændende faglige diskussioner om kvalitativ metode og for at opleve, hvordan en stor forskningsenhed fungerer, fik sidste sommer praktiserende læge og ph.d. studerende May-Lill Johansen fra Tromsø i det nordlige Norge til at tage et forskningssemester på Forskningsenheden for Almen Praksis i København.

”Jeg ville gerne opleve, hvordan en stor forskningsenhed, der har eksisteret i mange år, og hvor ledelsen følger aktivt med i de enkelte forskeres arbejde, fungerer. Samtidig var det en unik mulighed for at møde kolleger, der beskæftiger sig med det samme område som mig, og som har stor erfaring med kvalitativ forskning,” siger hun og fortsætter:

”Opholdet har været meget lærerigt, og jeg har haft lejlighed til at deltage i spændende faglige diskussioner om metode, ligesom jeg har fået fin feedback på min egen forskning.”

Anbefaler udlandsophold
May-Lill Johansen kan kun opfordre alle ph.d. studerende til at undersøge muligheden for at lægge et udlandsophold ind undervejs i projektet.

”Min opfordring skal være, at alle ph.d. studerende tager et semester i udlandet. Udover det faglige input giver det at drage ud i verden også en anden arbejdsro end den, man kan få derhjemme. Det eneste, jeg kan fortryde, er, at jeg kun var i København i fire måneder. Det er for lidt, fordi tiden går hurtigt, og det selvfølgelig lidt tid at finde sig til rette i et nye,” siger hun, der også har bestræbt sig på at få så meget som muligt ud af sit ophold i København i det hele taget.
”Jeg har gået til en masse foredrag og deltaget i forskellige arrangementer på bl.a. Institut for Folkesundhedsvidenskab og CBS, hvilket har været både spændende og lærerigt,” siger hun.

May-Lill Johansens ph.d. projekt handler om, hvordan den alment praktiserende læge ser sin rolle, når en patient får kræft, og hendes bidrag har været at dele sin viden og proces med kollegerne i København.

”Selv om systemet i Norge ligner det danske meget, er der forskelle, og derfor kan det være berigende for begge parter at udveksle erfaringer og indgå i en dialog,” siger May-Lill Johansen, der tog tilbage til Norge kort før jul.

Seminar på Nordisk Kongres
Men det betyder ikke, at hun slipper kontakten med kollegerne i København. Sammen med læge, post. doc. Ann Dorrit Guassora skal May-Lill Johansen arrangere et symposium ved Nordisk Kongres i Tromsø til juni.

Emnet bliver, hvordan man kan forbedre overgangen for kræftpatienterne fra sygehus til almen praksis, og det glæder de begge sig til.

”Der bliver deltagelse af en onkolog fra Tromsø, mens der vil være en chair fra Danmark, så det bliver et spændende samarbejde mellem to lande,” siger May-Lill Johansen.

Desuden er hun blevet medlem af forskningsgruppen for konsultationsforskning, som hun regner med at bidrage til via Skype.

En mere reflekteret læge
May-Lill Johansen fik chancen for at forske, da hun blev opfordret af den anerkendte svenske professor i almen medicin Carl Edward Rudebeck til at deltage i et forskningsprojekt, der efter nogle måneder udviklede sig til et ph.d. projekt.

”Jeg trængte til en pause fra arbejdet som praktiserende læge og var derfor meget glad for opfordringen. Jeg er blevet en mere reflekteret læge af at forske, og selv om jeg vender tilbage til praksis på deltid, når jeg har afleveret min ph.d. i løbet af 2011, er jeg ikke i tvivl om, at jeg vil forske videre,” siger hun, der netop har fået offentliggjort en artikel i Scandinavian Journal of Primary Health Care, som handler om, hvordan praktiserende læger ser deres egen rolle i kræftbehandlingen.

Læs May-Lill Johansens artikel her:  http://informahealthcare.com/doi/full/10.3109/02813432.2010.526792