Diabetespatienter skal huske besøget hos øjenlægen – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Diabetespatienter skal...

05. april 2011

Diabetespatienter skal huske besøget hos øjenlægen

I Europa er alvorlig synsnedsættelse 2-3 gange så hyppig hos personer med diabetes som i baggrundsbefolkningen, men forskellen mindskes med stigende alder.

I den arbejdsføre alder anses diabetiske øjenbaggrundsforandringer for den vigtigste årsag til blindhed. Selv en let synsnedsættelse kan have en negativ indflydelse på livskvaliteten hos diabetespatienter, som kan føle sig sårbare og bekymre sig om fremtiden.

En stor andel af patienter med type 2 diabetes frygter derfor i høj grad synstab og betragter synstab som den værste komplikation ved diabetes.

I projektet ”Diabetesomsorg i almen praksis” blev synsstyrken målt hos godt 800 patienter da diabetesdiagnosen blev stillet og 6 år senere.

164 praktiserende øjenlæger har bidraget til projektet. Patienterne var i gennemsnit 65 år gamle på diagnosetidspunktet, hvor kun 0.9% af patienterne var blinde. Efter 6 år var tallet steget til 2.4%. Andelen af patienter med svagsynethed steg fra 5.4% til 6.7%.

Vi undersøgte en mængde faktorer ved diagnosetidspunktet for at finde ud af, hvad der forudsiger, om patienternes syn forværres i løbet af de første 6 år efter diagnosen.

Det viste sig, at denne forværring primært bestemmes af alderen og tilstedeværelsen af tre øjenforandringer: Diabetiske øjenbaggrundsforandringer, aldersrelateret makuladegeneration og grå stær.

Vi kan således konkludere, at selv i et samfund som det danske, hvor der er fri adgang til gratis øjenundersøgelser, er synsnedsættelse hos diabetespatienter i høj grad bestemt af øjenforandringer, som ofte kan behandles.

Det er således vigtigt at øge opmærksomheden omkring værdien af de regelmæssige øjenundersøgelser, således at behandlingen af øjenkomplikationerne kan iværksættes på det optimale tidspunkt.

Læs artiklen her:
Olivarius NdeF, Siersma V, Juul Almind G, Vesti Nielsen N. Prevalence and progression of visual impairment in patients newly diagnosed with clinical type 2 diabetes: a 6-year follow up study. BMC Public Health 2011;11(1): 80. http://www.biomedcentral.com/1471-2458/11/80