Læger tackler patienter med psykiske problemer forskelligt – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Læger tackler patiente...

23. maj 2011

Læger tackler patienter med psykiske problemer forskelligt

Praktiserende læger behandler mere end 90 pct. af alle psykiske lidelser. Men deres tilgang til psykologiske interventioner er kun lidt undersøgt, og deres vej til at forstå patienter med psykiske lidelser er endnu ikke udforsket.

I en ny undersøgelse, der netop er offentliggjort i tidsskriftet British Journal of Guidance & Counselling, har speciallæge i almen medicin og seniorforsker ved Forskningsenheden for Almen Medicin i København Annette Davidsen undersøgt, hvordan praktiserende læger forholder sig til følelsesladede problemer og psykiske lidelser, både når de har patienter i samtaleterapi og ved rutinemæssige konsultationer.
Undersøgelsen identificerer forskellige typiske tilgange, og beskriver begrebet mentalisering. Mentalisering betyder, at man er opmærksom på og i stand til at forstå mentale tilstande hos sig selv og hos andre, og den evne kan benyttes som metode i tilgangen til patienter med psykiske problemer.

Hun finder i undersøgelsen, der er en kvalitativ interview- og observationsundersøgelse, at nogle læger anvender en grundlæggende refleksiv mentaliserende tilgang, men ingen benytter en velbeskrevet metode. Andre vælger en biomedicinsk tilgang og engagerer sig ikke i patienternes følelsesmæssige problemer. Og Annette Davidsen viser også, at den enkelte læge har den samme tilgang til patienten både under samtaleterapi og ved rutinemæssige konsultationer.
Konklusionen i undersøgelsen er, at træning af mentalisering og en reflekterende holdning vil kunne fremme en mere ensartet terapeutisk tilgang til patienter med følelsesmæssige problemer.

Ref.: British Journal of Guidance & Counselling, 39: 3, 209 — 226, first
published on: 14 March 2011 (iFirst)

Læs hele undersøgelsen her