Kost, Metabolisme og Fedme – Københavns Universitet

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Kost, Metabolisme og F...

01. september 2011

Kost, Metabolisme og Fedme

Læge Rasmus Køster-Rasmussen blev 1. august indskrevet ved Syddansk Universitet som ph.d. studerende. Rasmus’ projekt handler om, hvorvidt man kan blive fed af at drikke sodavand, om frugt kan være usundt, og om der er sammenhæng mellem fedme og antallet af de måltider, man spiser.

Bliver man fed af at drikke sodavand? Hvor mange måltider bør man spise om dagen? Kan frugt være usundt? Der findes mange myter om dette blandt både lægfolk og sundhedsprofessionelle, men ingen ordentlig videnskabelig dokumentation.
Rasmus Køster-Rasmussens ph.d.-projekt udgår fra Forskningsenheden for Almen Praksis og udføres i samarbejde med nogle af landets førende eksperter indenfor forskning i kost, fedme og stofskifte.

Formål: at undersøge om risiko for hjerte-kar-sygdom og vægtudvikling er relateret til:
1) måltidshyppighed,
2) indtag af læskedrikke sødet med sukker
3) indtag af frugtsukker –
samt at analysere om forskelle i biologiske faktorer (f.eks. insulinfølsomhed) og kost (f.eks. totalt energiindtag) kan forklare disse sammenhænge.

Materiale: Praktiserende læge Poul Erik Heldgaard, Ørum, har indsamlet oplysninger om kost, fysisk aktivitet, sociale, økonomiske, familiære og psykologiske forhold, sundhed og sygdom kombineret med en grundig helbredsundersøgelse og en lang række blodprøver (bl.a. insulinfølsomhed) hos 70 % af alle voksne borgere tilknyttet hans praksis i Ørum.
Data omfatter i alt 1374 personer. Der er 9 års opfølgning.

Metode: Oplysningerne om kost, livsstil og livsvilkår analyseres sammen med biologiske markører som bl.a. blodtryk, kolesteroltal og insulinfølsomhed. Ved hjælp af statistiske metoder kan man finde ud af, hvilke biologiske markører der kan forklare sammenhænge mellem kost og vægtøgning.

Perspektiver: Det foreliggende materiale åbner mulighed for at producere de hidtil bedste langtidsstudier af, hvorvidt sodavandsdrikning og måltidsfrekvens har betydning for vægtændringer. Hovedresultaterne vil direkte kunne anvendes som videnskabelig dokumentation for kostråd.

Projektet, der er tre-årigt, er finansieret med støtte af Region Syd, Forskerskolen i Molekylær Metabolisme (der uddeler midler fra Novo Nordisk) og Syddansk Universitet med hver ca. 1/3. Desuden har Region Hovedstaden og Forskningsenheden for Almen Praksis i København bidraget.