Biomarkør i urin kan forudsige sygdomsforløb hos patienter med type 2 diabetes – Københavns Universitet

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Biomarkør i urin kan f...

02. november 2011

Biomarkør i urin kan forudsige sygdomsforløb hos patienter med type 2 diabetes

Læge og ph.d.-studerende Kasper Brødbæk har publiceret en artikel i Diabetes Care. Han har undersøgt urinens indhold af to markører for oxidativt stress hos 1381 patienter med type 2 diabetes i projektet ”Diabetesomsorg i almen praksis”.

Den biomarkør, som måler oxidationen af RNA på diagnosetidspunktet, 8-oxo-7,8-dihydroguanosine, kan med en vis sikkerhed udpege, hvem der dør eller udvikler komplikationer i løbet af de næste cirka 20 år.

Denne biomarkør er en indikator for miljøet inden i kroppens celler, og man kan anse dette fund for at være det første, der støtter Dennis Harman’s teori om frie radikaler som basal mekanisme i sygdomsudvikling hos mennesker.

Det er for tidligt at udtale sig om, hvordan denne opdagelse kan anvendes af de praktiserende læger. Man kan imidlertid godt forestille sig, at markører for oxidativt stress en gang i fremtiden kan anvendes til at justere behandlingen af patienter, som allerede har fået stillet diagnosen type 2 diabetes.

Håbet er, at vi ved at være særligt opmærksomme på at optimere behandlingen af de patienter, som har et højt niveau af oxidativt stress, kan give disse patienter et længere liv uden diabetiske komplikationer.

Projektet er resultatet af et samarbejde imellem forskere fra Forskningsenheden for Almen Praksis, Klinisk Farmakologisk Afdeling, Bispebjerg Hospital ved Henrik Enghusen Poulsen og Syddansk Universitet. Fra Forskningsenheden har Kasper Brødbæk, Volkert Siersma, Lars J. Hansen og Niels de Fine Olivarius bidraget.

Læs et resumé af artiklen her