Effekten af screening for tarmkræft er overvurderet – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Ny undersøgelse fra Kø...

24. februar 2012

Effekten af screening for tarmkræft er overvurderet

Forskerne fra Forskningsenheden for Almen Praksis og Afdeling for Almen Medicin, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet har fundet en række alvorlige fejl ved de lodtrækningsforsøg, der blev gennemført i 1980’erne og 1990’erne. Det betyder, at effekten af screening for tarmkræft er overvurderet.

Ifølge speciallæge og forskningslektor John Brodersen, der har stået bag undersøgelsen, er den alvorligste fejl, at der er forskel på, hvilken behandling de kræftsyge patienter fik. De patienter, der ikke blev tilbudt screening, fik en langt dårligere behandling, end de ville have fået i dag. De patienter, der blev screenet, fik derimod en behandling, der lever op til nutidens standard. Det betyder, at dødeligheden blandt dem, der ikke blev screenet, blev uforholdsmæssig høj, fordi de gamle lodtrækningsforsøg ikke kun viser effekten af screening, men også effekten af en langt bedre behandling.

»Indførslen af kræftpakkeforløbene har medført mange forbedringer, f.eks. kortere ventetid på at blive undersøgt, bedre undersøgelsesprogrammer og højt specialiserede behandlingssteder, hvor patienter med tarmkræft behandles. Disse tiltag forbedrer overlevelsen af tarmkræft. Det var netop sådanne optimale forløb, som kun de screenede patienter blev tilbudt, og det betyder, at de gamle lodtrækningsforsøg er fejlagtige, fordi de to patientgrupper ikke kan sammenlignes,« siger John Brodersen.

John Brodersen har udført undersøgelsen sammen med to medicinstuderende Dea Grip Riboe og Tilde Steen Dogan, som led i deres afsluttende specialeopgave på medicinstudiet.   

Link til undersøgelsen

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2753.2012.01824.x/abstract 

Link til omtale på Videnskab.dk

http://videnskab.dk/krop-sundhed/staten-braender-milliarder-af-pa-tvivlsom-tarmkraeft-screening?utm_source=vores+nyhedsbrev&utm_campaign=9a9adb0339-201202242_24_2012&utm_medium=email