Effekten af patienters selvmord – Københavns Universitet

Videresend til en ven Resize Print Bookmark and Share

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Effekten af patienters...

20. marts 2012

Effekten af patienters selvmord

Artiklen tager fat i det faktum, at mange patienter, der begår selvmord, har opsøgt deres praktiserende læge kort før selvmordet. Studiet undersøger den følelsesmæssige effekt, det har på den praktiserende læge, når en af hans eller hendes patienter begår selvmord, og hvorvidt denne effekt hænger sammen med lægens tilbøjelighed til at undersøge selvmordsrisiko.

I studiet viser Annette Sofie Davidsen, at patienters selvmord har en væsentlig følelsesmæssig effekt på alle praktiserende læger. Nogle udvikler ligefrem en følelse af skyld og af at have fejlet. Især når patienten forinden havde konsulteret lægen med fysiske symptomer, og de psykiske problemer og selvmordstankerne ikke blev opdaget, fører det til alvorlige selvbebrejdelser hos lægen.

Der er stor forskel på, hvor stor tilbøjelighed praktiserende læger har til at undersøge selvmordsrisiko, men alle blev følelsesmæssigt rystet og plaget af skyld og selvbebrejdelser, hvis en af deres patienter begik selvmord.

Studiet konkluderer, at en patients selvmord føles som en kritisk sag, og følelsen af utilstrækkelighed hænger nøje sammen med, at lægen ikke opdagede, at patienten gik med selvmordstanker ved den sidste konsultation.

Ref.: Artiklen er en forkortet, redigeret udgave af Davidsen AS (2001). ”And then one day he’d shot himself. Then I was really shocked”: general practitioners reaction to patient suicide. Patient, Education and Counseling, 85 (1), 113-8. Suicidologi 2011, årgang 16, nr. 3

Læs hele artiklen her