Arbejdet påvirker håndtrykskraften – Københavns Universitet

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Arbejdet påvirker hånd...

27. juni 2013

Arbejdet påvirker håndtrykskraften

HÅNDTRYK

En gruppe forskere fra Forskningsenheden for Almen Praksis i København med ph.d. studerende Anne Møller som første forfatter har fået offentliggjort en artikel om, hvorvidt fysisk arbejde påvirker kraften i håndtrykket.

I relation til debatten om nedslidning på det danske arbejdsmarked har vi undersøgt om fysiske påvirkninger i arbejdslivet påvirker håndtrykskraften midt i livet. Håndtrykskraft er en vigtig prædiktor for senere sygelighed og dødelighed og enkelt objektivt mål, som har været brugt i mange studier blandt ældre.

Vi havde adgang til data fra Copenhagen Aging and Midlife Biobank (CAMB), der bl.a. indeholder oplysninger om arbejdslivshistorier og målinger af håndtrykskraft.

Gennemsnitsalderen blandt de ca. 5.000 deltagere i studiet var 59 år for begge køn, og mænd havde som forventet større håndtrykskraft end kvinder.

Der var en positiv sammenhæng mellem knæliggende arbejde og håndtrykskraften hos mænd, så jo flere år med knæliggende arbejde des stærkere håndtryk. Der var imidlertid ingen sammenhæng mellem arbejde med tunge løft eller stående/gående arbejde og håndtrykskraften hos mænd.

Blandt de kvindelige deltagere var der ingen sammenhæng mellem fysiske påvirkninger i arbejdslivet og håndtrykskraft.

Konklusionen på artiklen er, at en historie med knæliggende arbejde øger håndtrykskraften blandt midaldrende mænd, men også at et arbejdsliv med fysiske påvirkninger kun kan forklare en mindre del af variationen i håndtrykskraften i denne kohorte.

Anne Møller er hovedforfatter på artiklen, hvis øvrige forfattere er  Susanne Reventlow , Aase Marie Hansen , Lars L. Andersen, Volkert Siersma, Rikke Lund, Kirsten Avlund, Johan Hviid Andersen og Ole Steen Mortensen.

Artiklen er offentliggjort i ”Scandinavian Journal of Work, Environment and Health”

Link til artiklen: