John Brodersen udnævnt til professor i Region Sjælland – Københavns Universitet

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > John Brodersen udnævnt...

08. september 2015

John Brodersen udnævnt til professor i Region Sjælland

John Brodersen fra Forskningsenheden og Afdeling for Almen Medicin skal med udgangspunkt i Nykøbing F. være med til at skabe et almenmedicinsk forskningsmiljø i den sydlige del af Region Sjælland. Regionen har et ønske om mere forskning blandt de praktiserende læger, og John Brodersen bliver professor for alle Region Sjællands 550 praktiserende læger.

Visionen er, ifølge Dagens Medicin, at "forskning og klinisk arbejde i almen medicin skal kombineres, og med udgangspunkt i Lolland-Falster Undersøgelsen (LOFUS) er der grobund for denne type forskning. Undersøgelsen begyndte i år og løber over de næste fire år. Det er første gang i Danmark, at der bliver gennemført et så omfattende befolkningsstudie i et landområde."

John Brodersens store fokus inden for den almenmedicinske forskning har i en årrække været på screening, forebyggelse og risiko. Han er en skarp kritiker af overdreven brug af screening i sundhedsvæsenet og har blandt mange andre ting beskæftiget sig med de psykosociale konsekvenser ved falsk positive svar i forbindelse med kræftscreeninger. Et andet fokus i hans forskning er problematikken omkring raske mennesker, der utilsigtet gøres til patienter gennem overdreven forebyggelse.

Som tidligere nævnt på Forskningsenhedens hjemmeside, modtog John Brodersen Magda og Svend Aage Friederichs Nordiske Pris ved prisuddelingen i forbindelse med Nordisk Kongres 2015 i Göteborg. Prisen på 100.000 kroner uddeles hvert andet år til en forsker inden for almen praksis/almen medicin, som har udmærket sig selv i en nordisk kontekst, og som er kendt uden for sit eget land. Prisen gives både som en anerkendelse af den forskning, der allerede er udført, og i forventningen om, at modtageren fortsat vil fremme den nordiske forskning inden for almen praksis og almen medicin.

I sin motivation sagde professor Niels Bentzen, som overrakte prisen:

His research is very important today, but will be even more in the future. His ideas are controversial, but his relentless efforts to curb what he sees as an increasing tendency for modern medicine to promote preventive practices that inflict unforeseen harm to healthy people. This combined with his highly rigorous research has brought him supporters, but also many enemies. He has met more resistance than most other GP researchers, but he is not giving up. He is a forceful member of the Nordic Risk Group.  Has presented papers and chaired sessions at the Nordic Congresses and  Wonca meetings. From a young irritating and critical GP-researcher, he has now risen to become an authority with a world-wide impact on medicine through his scientific publications in BMJ, the Lancet and other international journals with a high impact!

John Brodersen vil fortsat være tilknyttet Forskningsenheden og det almenmedicinske miljø ved Københavns Universitet.