Ph.d. forsvar: Spørgeskema hjælper patienter med korsbåndsskader – Københavns Universitet

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Ph.d. forsvar: Spørges...

16. december 2012

Ph.d. forsvar: Spørgeskema hjælper patienter med korsbåndsskader

Nyt spørgeskema gør det muligt på videnskabelig vis at undersøge, om det er bedst at behandle patienter med overrevne korsbånd med operation eller genoptræning alene.

Fysioterapeut Jonathan Comins forsvarede for nylig sin ph.d. med titlen “Measuring Symptoms, Function, and Psychosocial Consequences in Patients with Anterior Cruciate Ligament Rupture - Development and Validation of a Patient-related Outcome Questionnaire".

Ph.d.’en indeholder udvikling af et spørgeskema til patienter med overrevne korsbånd. I sin ph.d. har Jonathan Comins undersøgt validiteten af de spørgeskemaer, man hidtil har anvendt til at måle, hvordan det er gået patienter med overrevne korsbånd.

Ved systematisk at gennemgå den videnskabelige litteratur fandt Jonathan Comins ikke færre end 31 forskellige spørgeskemaer, som alle blev brugt i forbindelse med knæskader.

Alle viste sig at være utilstrækkelige, og flere af dem viste sig oveni købet at måle noget andet end det, de foregav at måle. Derfor er der ikke videnskabelig evidens for, om patienter med korsbåndsskader bør behandles med operation eller med genoptræning alene.

Jonathan Comins har derfor med hjælp af interviews med patienter, der har fået revet korsbåndet over, udviklet et relevant og fyldestgørende spørgeskema. Med skemaet kan læger og fysioterapeuter afdække, hvilke problemer man oplever som patient, hvis man får revet sit korsbånd over.

Dernæst har mere end 250 patienter besvaret spørgeskemaet, som efterfølgende er blevet testet statistik for at sikre, at det måler nøjagtig det, man ønsker.

Med det nye spørgeskema er det også muligt at måle patienternes oplevelse af og erfaring med, hvor god eller dårlig en behandling er. Og derfor kan spørgeskemaet desuden bruges til at forske i, hvilke behandlinger virker bedst på korsbåndsskader.

Ph.d'en er udarbejdet ved Afdeling for Almen Medicin, Københavns Universitet.