Markante forskelle i tilgangen til deprimerede patienter hos praktiserende læger og psykiatere – Københavns Universitet

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Markante forskelle i t...

06. februar 2014

Depression

Praktiserende læger har tendens til at leve sig mere ind i deprimerede patienters følelser, end det er tilfældet hos psykiatere. Det viser artiklen "General practitioners’ and psychiatrists’ responses to emotional disclosures in patients with depression”, som netop er offentliggjort i ”Patient Education and Counseling”.

Læge, ph.d., dr.med. Annette Sofie Davidsen fra Forskningsenheden for Almen Praksis og Afdeling for Almen Medicin, Københavns Universitet har sammen med adjunkt, ph.d. Christina Fogtmann Fosgerau fra Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet undersøgt, hvordan henholdsvis praktiserende læger og psykiatere taler med patienter med depression.

Ved hjælp af konversationsanalyse har de analyseret 13 videofilmede patientkonsultationer med praktiserende læger og 17 med psykiatere.

Det viste sig, at psykiaterne responderede på patienternes følelsesmæssige ytringer enten ved at se dem som et udtryk for symptomer, eller med rationel argumentation eller ved at fortolke følelserne ud fra deres eget perspektiv. De praktiserende læger reagerede ved at udtrykke forståelse for følelserne eller ved at formulere patientens udsagn, men uden at undersøge følelserne nærmere.

Praktiserende læger udviste større engagement i patienternes følelser, end psykiaterne gjorde. Deres tilgang kan beskrives som en tilbøjelighed til mentalisering, omend denne var begrænset.

De forskellige tilgange, som praktiserende læger og psykiatere benyttede, kan være udtryk for begrebsmæssige forskelle og kan muligvis påvirke et frugtbart tværfagligt samarbejde om patienter med depression. Studiet lægger dog op til en undersøgelse af psykiatriske sygeplejerskes reaktioner på patienters følelser for at fuldende vores viden om håndtereingen af denne patientgruppe i psykiatrien.

Erfaringer fra uddannelse i mentalisering kan bruges til at udvikle lægers mentaliseringsevne. De fleste patienter med depression behandles i almen praksis, og træning af praktiserende læger i mentaliseringsevne i stedet for at tilbyde dem didaktisk uddannelse kan have en væsentlig effekt på befolkningen.