Pjece fra Sundhedsstyrelsen skaber utryghed – Københavns Universitet

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Pjece fra Sundhedsstyr...

11. juni 2010

Pjece fra Sundhedsstyrelsen skaber utryghed

Stud. med. Puk Jensen og lektor og speciallæge i almen medicin, ph.d. John Brodersen, Forskningsenheden for Almen Praksis i København har undersøgt Sundhedsstyrelsens pjece om prænatal screening. Undersøgelsen er offentliggjort i Ugeskrift for Læger nr. 23.

Informationspjecen ”Risikovurdering og fosterdiagnostik” skaber frygt. Det viser en interviewundersøgelse af stud. Med. Puk Jensen og lektor John Brodersen, Forskningsenheden for Almen Praksis i København. Undersøgelsen blev offentliggjort i Ugeskrift for Læger nr. 23, og formålet med den var at undersøge,
hvordan Sundhedsstyrelsens informationspjece til gravide om risikovurdering og fosterdiagnostik blev opfattet af yngre ikkegravide kvinder. Baggrunden er, at alle gravide i Danmark siden 2004 er blevet tilbudt prænatalscreening.
De interviewede kvinder, der endnu ikke havde født og ikke var gravide, blev efter at have læst pjecen bekymrede over risikoen for at føde et sygt eller handicappet barn. Derfor ville de sige ja tak til screeningstilbudet.
Puk Jensen og John Brodersen kritiserer pjecen for at påvirke den gravide til et ja. Pjecen bør i stedet styrke den gravides selvbestemmelsesret, også fordi det ikke nødvendigvis er til mere gavn end skade at deltage i screeningsprogrammet, mener forskerne.
Artiklen er desuden udgangspunktet for den videnskabelige leder i Ugeskriftet og skrevet af professor Niels Uldbjerg.