Rygestop giver den naturlige vægt tilbage – Københavns Universitet

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Rygestop giver den nat...

05. januar 2016

Rygestop giver den naturlige vægt tilbage

Ny dansk forskning fra Københavns Universitet rydder op i myterne omkring om vægtstigning ved rygestop. De, som stopper med at ryge, oplever en vægtøgning, som sender dem tilbage til deres naturlige vægt. Resultaterne kan få stor betydning for lægers rygestoprådgivningen, mener forsker bag undersøgelsen.

Der er mange undskyldninger for ikke at holde op med at ryge, og der er mange bud på, hvor meget man tager på, hvis man dropper tobakken. Nu skaber en ny undersøgelse klarhed over feltet. Det viser sig nemlig, at stopper du med at ryge, kommer du kun op på den vægt, du ville have haft, hvis du aldrig havde røget. Undersøgelsen, som netop er offentliggjort i Preventive Medicine, er udarbejdet er forskere og læger fra Forskningsenheden for Almen Praksis ved Københavns Universitet og Klinisk Institut ved Syddansk Universitet.

”Rygere vejer mindre end ikke-rygere, fordi nikotin mindsker appetitten og øger stofskiftet.  Det vil sige at rygere har en kunstig lav vægt, og når de stopper med at ryge, tager de på. Med undersøgelsen får vi nu et værktøj, vi kan bruge i vores rygestop-rådgivning i almen praksis. Det er nok nemmere for folk at acceptere en vægtøgning, hvis du ved, den er naturlig, idet du kommer tilbage til din normale vægt”, siger læge og ph.d. Rasmus Køster-Rasmussen.

Undersøgelsen er lavet blandt 1.374 helt almindelige danskere som var tilknyttet den samme almene lægepraksis fra 1998–2008. Vægtændringerne er justeret for køn, alder, BMI, uddannelse, fysisk aktivitet og kronisk sygdom. Derfor er resultaterne repræsentative for den danske befolkning.

Stop med at ryge trods ekstra kilo

Som noget helt nyt fokuserer studiet på, hvordan rygernes vægt udvikler sig ved rygestop i forhold til den normale vægtudvikling hos ikke-rygere. I gennemsnit tager almindelige mennesker på i vægt gennem voksenlivet indtil 60-årsalderen, hvorefter vægten stagnerer og begynder at falde. Efter 9 år var den gennemsnitlige vægtøgning som følge af rygestop 3,5 kg. Ikke-rygerne havde taget 1,8 kg på, og de som var stoppet med at ryge havde taget 4,6 kg på, mens rygerne havde taget 1,1 kilo på.

På trods af de ekstra kilo er det dog fortsat en god ide at stoppe med at ryge.

”Det er langt mere usundt at ryge end at tage lidt ekstra på i vægt”, slår Rasmus Køster-Rasmussen fast.

Læs artiklen Back on track — Smoking cessation and weight changes over 9 years in a community-based cohort study, her. http://authors.elsevier.com/a/1RwiMKt2pdqZU

Kontakt:

Læge og ph.d. Rasmus Køster-Rasmussen, tlf. 50 59 98 66, mail: rakra@sund.ku.dk

‘Rygestop-vægtændrings-modellen’ herover viser, hvordan vægten udviklede sig i løbet af 9 år blandt rygere, ikke-rygere og folk, der stoppede med at ryge.