Kan folk med forhøjet blodtryk leve længere ved at spise slankekost? – Københavns Universitet

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Kan folk med forhøjet ...

28. august 2012

Kan folk med forhøjet blodtryk leve længere ved at spise slankekost?

Læge og ph.d. studerende Rasmus Køster-Rasmussen og seniorforsker, læge Niels Olivarius, begge Forskningsenheden for Almen Praksis i København, har sammen med sygeplejerske, ph.d. Mette Kildevæld Simonsen fra Finsencentret udgivet artiklen ”Usikkert om vægtreducerende kost påvirker risikoen for tidlig død hos patienter med hypertension – en gennemgang af et Cochrane review” i Ugeskrift for læger.

Det konkluderes bl.a., at overvægtige mennesker med forhøjet blodtryk næppe forøger deres levetid, selv om de taber sig.

Artiklen er en kommentar til et Cochrane review, som har sammenholdt resultaterne fra en række velgennemførte kliniske forsøg uden at finde svar på, om folk med forhøjet blodtryk statistisk set lever længere ved at spise slankekost.

Den nye artikel resumerer resultaterne fra de bedste observationsstudier, som ganske overraskende tyder på, at raske overvægtige i stedet øger deres risiko for at dø ved at tabe sig.

Råd om vægttab bør derfor gives nuanceret og under hensyntagen til bl.a. helbredsstatus. Det synes at være hensigtsmæssigt at fokusere mere på primær forebyggelse og en sund fysisk aktiv livsstil og mindre på tab af kilo.

Ref.:  Rasmus Køster-Rasmussen, Mette Kildevæld Simonsen, Niels de Fine Olivarius. Usikkert om vagtreducerende kost påvirker risikoen for tidlig død hos patienter med hypertension – en gennemgang af et Cochranereview.
Ugeskr Læger. 2012 Aug 174/35:1979-81.