Nyheder – Københavns Universitet

Nyheder

Alexandra Jønsson og John Brodersen er årets modtagere af Lærebogsprisen

12. november 2019

Lærebogsprisen på 100.000 kr. er Danmarks største faglitterære pris. Årets modtagere af prisen - antropolog og postdoc Alexandra Jønsson og professor John Brodersen - belyser et potentielt sprængfarligt emne: Overdiagnostik!  I år uddeles prisen af chefredaktør på Zetland Lea Korsgaard på Bogforum den 15. november.

Læs mere

Åbent Hus den 17. december

29. oktober 2019

Den 17. december slår vi dørene op for vores halvårlige Åbent Hus-arrangement. Se programmet for dagen og tilmeld dig her.

Læs mere

Ny artikel sætter fokus på diagnostik af komplekse helbredsproblemer

09. oktober 2019

Diagnostik af komplekse og mere eller mindre udifferentierede helbredsproblemer er en af de vigtigste almenmedicinske kompetencer og udfordringer. Kirsti Malterud, Susanne Reventlow og Ann Dorrit Guassora har skrevet en artikel om diagnostik, som skal gøre processerne tilgængelige for analyse og diskussion. Artiklen har fokus på de fortolkningsprocesser som indgår og giver et teoretisk funderet bud på, hvad god kvalitet i fortolkningsprocesserne er.

Læs mere

Alexandra Brandt Ryborg Jønsson modtager årets Kirsten Avlund-pris

09. oktober 2019

Antropolog, ph.d. Alexandra Brandt Ryborg Jønsson modtager den 31. oktober årets Kirsten Avlund-pris for sin dybdeborende antropologiske forskning om ældre menneskers liv med flere kroniske sygdomme (multisygdom) og ulighed i sundhed. Prisen uddeles på Dansk Gerontologisk Selskabs årlige nationale konference Kan man forebygge alderdommen.

Læs mere

Ny artikel problematiserer big data

07. oktober 2019

Ny artikel af blandt andre John Brodersen advarer mod kritikløs brug af personlig medicin, der bygger på big data. Der er en hidtil uset risiko for overdiagnostik, lyder det, hvis vi bevæger os ind på denne form for forebyggelse.

Læs mere

Lundbeckfondens Scholarstipendier i almen medicin, efterår 2019

18. september 2019

Et forskningsforløb i almen medicin under medicinstudiet giver den studerende ideelle forudsætninger for at stifte bekendtskab med et aktivt forskningsmiljø og få øget indsigt i almenmedicinsk forskning. Bevilling fra Lundbeckfonden gør det igen muligt at udbyde scholarstipendier i almen medicin til medicinstuderende – til forskningsforløb af seks til tolv måneders varighed. Læs mere her. Ansøgningsfrist er mandag den 11. november 2019! 

Læs mere

Ph.d.-forsvar ved Julie Høgsgaard Andersen 11. september 2019

13. august 2019

Den 11. september 2019 forsvarer Julie Høgsgaard Andersen sin ph.d.-afhandling med titlen Questioning Care - Anthropological perspectives on the care provided to young adults with psychosocial problems and common mental disorders, som er et studie af den indsats, der målrettes unge med ikke-psykotiske, psykiske lidelser.

Læs mere

PhD fellowship in General Practice

11. juni 2019

The Section of General Practice, Department of Public Health at the University of Copenhagen is offering a three-year PhD fellowship in Family Medicine. The PhD fellowship is financed by the Velux foundation.
The fellowship is available from 1 September 2019 or as soon as possible thereafter. 

Læs mere

Invitation til TAK-symposiet

10. maj 2019

Den første Forskningsenhed for Almen Praksis i Danmark, nemlig den i København, har eksisteret i 40 år, og i den anledning vil vi gerne invitere til symposiet

TAK til alle kolleger - 
Det kom der ud af dit bidrag!

Symposiet finder sted fredag den 24. maj 2019 i Chr. Hansen-auditoriet på Center for Sundhed og Samfund  Ved symposiet vil vi præsentere resultaterne fra nogle af vore allervigtigste og største forskningsprojekter, som bygger på data, som er indsamlet i almen praksis.  

Tilmelding er nødvendig. Læs mere og se programmet her!

Læs mere

13 Internationale forskere foreslår nye grænser for hvornår vi er syge

23. april 2019

Hvornår er vi egentligt så syge, at vi har brug for lægehjælp, og kan man ændre på grænserne for sygdom? Internationale forskere slår nu på tromme for helt at ændre sygdomsbegreberne for at forhindre, at mennesker bliver overdiagnosticerede og overbehandlede til mere skade end gavn.

Læs mere

IRF's Stormøde 2019: Er medicin på vej ud - eller ind?

11. april 2019

Indsatser for Rationel Farmakoterapi (IRF) i Sundhedsstyrelsen arbejder for at fremme rationel brug af lægemidler – både valget mellem lægemidler, og når et fravalg er det bedste valg. Ved IRF's årsmøde 2019 var praktiserende læge og postdoc Anne Møller fra Center for Forskning og Uddannelse i Almen Medicin inviteret til at sige noget om medicin - på vej ind eller ud - set fra almen praksis synsvinkel.

Læs mere

Ny bevilling til forskning i medicinsk behandling til skrøbelige ældre

11. april 2019

VELUX-fonden har bevilget godt 1,6 mio. kroner til en forskergruppe ved Afdeling for Almen Medicin og Forskningsenheden for Almen Praksis. Formålet med projektet er at optimere den medicinske behandling af skrøbelige ældre på plejehjem.

Læs mere

Videnskabelig assistent søges

11. april 2019

Videnskabelig assistent til udførelse af projektarbejde på projekt omkring multimorbiditet i kiropraktorpraksis søges!
Læs mere om stillingen - og send en ansøgning - her.

Læs mere

Anna Bebe forsvarer sin ph.d.-afhandling fredag den 29. marts

25. marts 2019

Anna Bebe forsvarer sin ph.d.-afhandling med titlen Register-based studies on the importance  of comorbidity and economic assets in outcomes of Danish patients with dementia fredag den 29. marts.

Læs mere

Tora Grauers Willadsen forsvarer sin ph.d.-afhandling den 26. marts 2019

20. marts 2019

Tora Grauers Willadsen forsvarer sin ph.d.-afhandling med titlen Multimorbidity - presentation, mortality, and structured personal care den 26. marts 2019.

Læs mere

Laura Trolle Saust forsvarer sin ph.d.-afhandling d. 1. marts kl. 14:00

26. februar 2019

Den 1. marts kl. 14:00 forsvarer Laura Trolle Saust sin ph.d.-afhandling med titlen Antibiotic Stewardship in General Practice - development and application of quality indicators. Forsvaret finder sted i Nielsine Nielsen Auditorium på Panum - se mere her. 

Læs mere

Åbent Hus den 30. april 2019

06. februar 2019

Center for Forskning og Uddannelse i Almen Medicin holder åbent hus tirsdag d. 30. april 2019 fra kl. 9 til ca. 13.30, hvor du kan komme og høre mere om forskningsmiljøet i huset. Du får også mulighed for at møde forskere fra forskellige faggrupper. Se programmet for dagen her!

 

Læs mere

Nye rapporter: Collaborative care for patienter med angst og depression styrker samarbejdet

08. januar 2019

Praktiserende læger og specialuddannede sygeplejersker fra psykiatrien samarbejder godt om hurtig, gratis behandling til mennesker med angst og depression. Det tætte samarbejde gør, at praktiserende læger oplever det smidigt og trygt at henvise patienter til behandling hos specialsygeplejerskerne. Mangel på egnede lokaler og fælles IT-løsninger besværliggør dog samarbejdet.

Læs mere

Nyt forskningsprojekt om konsultationer med flere helbredsproblemer

28. november 2018

I mange konsultationer taler praktiserende læger med deres patienter om mere end ét helbredsproblem. Men det er ikke det, de bliver undervist i – den teoretiske konsultationsproces handler kun om ét problem. Hvordan passer det med vores idealer om et helhedssyn på patienten? I et nyt projekt vil lektor Ann Dorrit Guassora undersøge, hvordan erfarne, praktiserende læger organiserer konsultationer, hvor der tales om flere helbredsproblemer.

Læs mere

Spørgeskemaseminar på Center for Forskning og Uddannelse i Almen Medicin

22. november 2018

Den 8. november 2018 blev der afholdt et seminar i udvikling og validering i spørgeskemaer på centrets bibliotek. Biblioteket var fyldt til bristepunktet med en bred skare af interesserede. Flere faggrupper var repræsenteret blandt de fremmødte, såvel som spørgeskema-interesserede med forskelligt fagligt niveau - både studerende og professorer var mødt op.

Læs mere

Alexandra Jønsson vandt ph.d.-cup på Forskningens Dag i Region Sjælland

01. oktober 2018

Den 20. september afholdt Region Sjælland Forskningens Dag på Psykiatrisygehuset i Slagelse. Center for Forskning og Uddannelse i Almen Medicin var velrepræsenteret ved eventet, og så løb vi med hele to priser ved de forskningsrelaterede konkurrencer, som dagen bød på. Gritt Overbeck vandt en af posterpriserne, som ud over æren indbragte hende 1.000 kroner. Og Alexandra Jønsson vandt med et oplæg om sit ph.d.-projekt den ærefulde førstepræmie ved årets ph.d.-cup, hvor præmien var et rejselegat på 10.000 kroner.

Læs mere

Lundbeckfondens Scholarstipendier i almen medicin

20. september 2018

Lundbeckfondens Scholarstipendier i almen medicin: Ansøgningsfrist er torsdag den 15. november 2018, kl. 12.00!

Læs mere her!

Læs mere

Video: Får unge med psykiske og psykosociale problemer den rigtige hjælp?

13. september 2018

Julie Høgsgaard Andersen er 2 år henne i et 3-årigt PhD-projekt, der handler om unge voksne (18-33 år), der har ikke-psykotiske lidelser eller psykosociale problemer og har svært ved at komme i uddannelse og job. 

Læs mere

Annette Davidsen modtager Friederichs Mindelegat - den store pris - for sin forskning

11. september 2018

Fredag den 31. august blev Magda og Svend Aage Friederichs Mindelegat uddelt i forbindelse med Forskningsenheden i Odenses 25-års jubilæum. Denne gang var speciallæge i almen medicin, lektor Annette Davidsen fra miljøet i København en af de to modtagere af den store pris.

Læs mere

PhD defence: Alexandra Brandt Ryborg Jønsson defends her thesis "Aging with Multimorbidity - Illness and Inequity in Everyday Life"

02. august 2018

On August 20 at 1 PM, Alexandra Jønsson will defend her thesis entitled Aging with Multimorbidity - Illness and Inequity in Everyday Life at the University of Copenhagen, Gothersgade 140, Auditorium 1. Please find the invitation attached here.

Læs mere

Professor Jens Søndergaard får ærespris for sin forskning i almen praksis

11. juni 2018

Pressemeddelelse: Professor og forskningsleder ved Forskningsenheden for Almen Praksis på Syddansk Universitet, Jens Søndergaard, modtager ”Generalkonsul Ernst Carlsens Fond – Ærespris 2018.”

Foto: Lægeforeningen.  

Læs mere

Ph.d.-forsvar ved Mads Aage Toft Kristensen: Chronic Disease Management Programmes in clinical practice

01. juni 2018

Mads Aage Toft Kristensens ph.d.-forsvar for afhandlingen Chronic Disease Management Programmes in clinical practice -Perspectives of general practitioners and patients with multimorbidity and lowered self-care finder sted onsdag den 20. juni 2018 klokken 13.30 i KØS Museum of Art in Public Spaces, Nørregade 29, 4600 Køge.

Læs mere

Åbning af ny lægepraksis i Tingbjerg

23. maj 2018

Efter flere år uden lægepraksis har Tingbjerg endelig fået to praktiserende læger til bydelen. Den ene er Ruth Ertmann, postdoc ved Center for Forskning og Uddannelse i Almen Medicin. Sammen med sin nye lægekollega Amneh Hawwa åbnede hun den 15. maj en praksis i det belastede boligområde. Åbningen blev fejret ved et fint arrangement med reception og rundvisning, hvor Københavns sundhedsborgmester Sisse Marie Welling holdt tale.

Læs mere

MUVAP-studiet får bevilling fra Novo Nordisk Fonden

07. maj 2018

Læge Rasmus Køster-Rasmussen modtager 1.6 mio. fra Novo Nordisk Fondens postdoc-pulje til almenmedicinere til projektet MUVAP – motion uden vægttab i almen praksis.

Læs mere

Åbent hus 22. maj

05. februar 2018

Tirsdag den 22. maj lukker Center for Forskning og Uddannelse i Almen Medicin igen dørene op til vores åbent hus arrangement. Se programmet her, og meld dig til på feap@sund.ku.dk!

 

Læs mere

Ny rapport af Lise Dyhr om person/patientcentreret tilgang i almen medicin

30. januar 2018

Person/patientcentreret tilgang i almen medicin anno 2017 - hvad er det for en størrelse og hvorledes præsenterer vi værdien heraf? Sådan lyder titlen på afrapporteringen af projektet Person/patient-centreret (PC) tilgang i almen medicin - en litteraturbaseret gennemgang af begrebet og dets betydning for almen praksis i Danmark i dag. Praktiserende læge Lise Dyhrs projekt har haft særligt fokus på, om og hvorledes man kan måle effekten af en person/patientcentreret tilgang. Det har været gennemført som et deltidsstudie afbrudt af perioder med klinisk og andet projektemnerelateret arbejde i tidsrummet oktober 2015 – december 2016.

Læs mere

Ny artikel af Mads Aage Toft Kristensen m.fl.

26. januar 2018

Forløbsprogrammer for kronisk sygdom indebærer en stratificering af patienter efter sygdommens sværhedsgrad og patienternes egenomsorg. Vurdering af egenomsorg skal foretages af den praktiserende læge, men vi ved ikke, hvad som indgår i vurderingen, og hvad den er baseret på. Det er nu undersøgt i et nyt, kvalitativt studie.

Læs mere

Emeritaprofessor Marjukka Mäkelä har modtaget Pohjolas og Suomi-bolagets medicinske pris

22. januar 2018

Professor Emerita og speciallæge i almen medicin Marjukka Mäkelä har modtaget Pohjolas og Suomi-bolagets medicinske pris på 20.000 euro for sit banebrydende arbejde inden for evidensbaseret medicin til fremme for sundhedsplejen.  Mäkelä er den første alment praktiserende læge, som får prisen (nyhed på svensk).

 

Læs mere

Los Angeles, New York og Glasgow – tre eksempler på forskningsophold i udlandet

15. januar 2018

På Center for Forskning og Uddannelse i Almen Medicin, KU, er tre ph.d.-studerende netop vendt hjem fra forskningsophold tre forskellige steder i verden. Her kommer de med hvert deres bud på det bedste og det mest udfordrende ved oplevelse.

 

Læs mere

Dansk Selskab for Muskuloskeletal medicin, DSMM, uddeler Columnaprisen

11. december 2017

Prisen gives til en læge, der forsker i ryggens sygdomme og uddeles næste gang i efteråret 2019 i forbindelse med DSMM’s 50-års jubilæum. Ved interesse kontaktes Tore Karsø på tore@mallinglaegehus.dk.

 

Læs mere

International kongres om overdiagnostik kommer til København i 2018

05. december 2017

Sammen med Dansk Selskab for Almen Medicin er John Brodersen vært for den internationale kongres Preventing Overdiagnosis d. 20.-22. august i Mærsk Tårnet på Panum Instituttet. Til kongressen kommer oplægsholdere på højt internationalt niveau. Det er 6. år kongressen afholdes, og første gang kongressen afholdes i Danmark.

 

Læs mere

Indsatsen for at nedbringe antimikrobiel resistens – Internationalt og interdisciplinært samarbejde

01. december 2017

Antimikrobiel resistens (AMR) er ifølge WHO én af de vigtigste trusler mod folkesundheden. Uhensigtsmæssig brug af antibiotika såvel hos mennesker som hos dyr har forårsaget en stigning af AMR. På Center for forskning og uddannelse i Almen Medicin, ved Købehavns Universitet har vi været involveret i forskellige former for internationalt og interdisciplinært samarbejde for at nedsætte det uhensigtsmæssige antibiotikaforbrug. For eksempel HAPPY AUDIT og UC-CARE.

 

Læs mere

Ph.d.-forsvar: Behandlingen af angst og depression skal organiseres anderledes

24. november 2017

500.000 danskere lider af angst og depression. Det går ud over tilværelsen for dem selv og deres familier og venner og koster samfundet enorme summer i tabt produktion. Behandlingen af denne patientgruppe er i dag ofte utilstrækkelig, men nu peger en ny ph.d.-afhandling på nye muligheder for målrettet behandling af disse psykiske lidelser.

Gritt Overbeck forsvarer sin ph.d.-afhandling om implementering af collaborative care i Danmark fredag den 1. december kl. 13.00 på Center for Sundhed og Samfund.

Læs mere

Lecture: Collaborative care for mental health problems – where are we now? on Thursday 30 November

13. november 2017

The Research Unit and Section of General Practice, Institute of Public Health and the Research Unit, Mental Health Centre Copenhagen  are hosting Linda Gask, Emeritus Professor of primary care psychiatry at the University of Manchester for a lecture on Collaborative care for mental health problems – where are we now? on Thursday 30 November.

 

Læs mere

Alexandra Brandt Ryborg Jønsson vinder den almenmedicinske ph.d.-cup

07. november 2017

Ved DSAM's årsmøde i oktober blev der afholdt en spændende konkurrence for de ph.d.-studerende ved de almenmedicinske miljøer, som har afleveret eller forventer at aflevere deres afhandlinger i år. Hvert miljø stillede med én deltager. Fra København var den udvalgte Alexandra Brandt Ryborg Jønsson, som er antropolog og beskæftiger sig med multimorbiditet. Vi er stolte over at kunne fortælle, at Alexandra løb af med sejren:-)

 

Læs mere

Ph.d.-forsvar ved Rune Aabenhus

12. oktober 2017

Den 12. oktober 2017 forsvarer Rune Aabenhus sin ph.d.-afhandling Antibiotic prescribing in general practice -in relation to point-of-care biomarkers,
indications for prescribing and patterns of use. Forsvaret finder sted klokken 14.00 i lokale 1.1.18 på Center for Sundhed og Samfund.

 

Læs mere

To dage fyldt med faglig og social udveksling – og med en afsluttende opsang til forskere om at turde blande sig i debatten

25. september 2017

Ph.d.-forum er en tilbagevendende årlig begivenhed, der betyder, at de yngre forskere fra de fire forskningsmiljøer omkring almen medicin i henholdsvis Aalborg, Århus, Odense og København én gang om året mødes til to dages erfaringsudveksling og networking.

 

Læs mere

Scholarstipendier i almen medicin – Ansøgningsfrist 1. november 2017

19. september 2017

En bevilling fra Lundbeckfonden har gjort det muligt igen at udbyde scholarstipendier i 2017 til forskningsårsstuderende i almen medicin. Under forskningsåret har den studerende ideelle forudsætninger for at stifte bekendtskab med et aktivt forskningsmiljø og få indsigt i almenmedicinsk forskning. Stipendierne gives til forskningsforløb af 6 til 12 måneders varighed.

Læs mere

Preventing Overdiagnosis 2017: Overdiagnostik på dagsordenen i Quebec

01. september 2017

372 sundhedsprofessionelle fra 5 kontinenter og 20 forskellige lande var i august samlet til den 5. internationale konference om overdiagnostik i Quebec City. 14 ud af de 372 deltagere var danskere, og fra Center for Forskning og Uddannelse i Almen Praksis deltog fem.

 

Læs mere

Erhvervs-ph.d.- og Postdoc-foreningens årlige formidlingspris

14. juli 2017

Den 28. juni blev vinderne af Erhvervs-ph.d.- og Postdoc-foreningens årlige formidlingspris kåret ved European Conference for Science Journalists på IT-Universitetet i København. Ph.d.-studerende ved Forskningsenheden og Danske Patienter, Alexandra Brandt Ryborg Jønsson, som forsker i ulighed i sundhedssystemet, fik en fantastisk flot andenplads for sin artikel!

 

Læs mere

Scholarstipendier i almen medicin

17. maj 2017

En bevilling fra Lundbeckfonden har gjort det muligt igen at udbyde scholarstipendier i 2017 til forskningsårsstuderende i almen medicin. Under forskningsåret har den studerende ideelle forudsætninger for at stifte bekendtskab med et aktivt forskningsmiljø og få indsigt i almenmedicinsk forskning. Stipendierne gives til forskningsforløb af 6 til 12 måneders varighed.

Læs mere

Protokol til igangværende studie om akupunktur i overgangsalderen

19. april 2017

Læge og ph.d.-studerende Kamma Sundgaard Lund er lige nu ved at udføre et randomiseret studie hvor effekten af akupunktur på bl.a. hedeture ved overgangsalderen undersøges. Protokollen til studiet er netop blevet udgivet i artiklen The efficacy of acupuncture on menopausal symptoms (ACOM study): protocol for a randomised study.


 

Læs mere

Åbent hus på Forskningsenheden

07. april 2017

Forskningsenheden holder, i samarbejde med Afdeling for Almen Medicin, åbent hus for forskningsinteresserede to gange om året. Næste åbent hus bliver tirsdag d. 30. maj 2017.

Du kan melde dig til ved at skrive en mail til feap@sund.ku.dk

Læs mere

Kirsti Malteruds metodeklassiker i ny udgave

03. april 2017

Kirsti Malterud, professor ved Forskningsenheden for Almen Praksis og seniorforsker ved Allmennmedisinsk Forskningsenhet i Bergen, har med sit kendte standardværk om kvalitative forskningsmetoder, som udkom første gang i 1996, bidraget til at gøre kvalitative forskningsmetoder anerkendte inden for medicinsk forskning. Nu foreligger bogen i en ny, gennemrevideret udgave. 

 

Læs mere

Nyt, kvalitativt studie om læge-patient forholdet i forebyggende arbejde

17. marts 2017

Nyt, kvalitativt studie af Marie Broholm-Jørgensen m.fl. om læge-patient forholdet i forebyggende arbejde ser på, hvordan praktiserende læger håndterer relationen til patienten og arbejder med fastholdelse af patienten i forebyggende helbredstjek.

 

Læs mere

Effekten af information på kvinders ønske om at deltage i screening for livmoderhalskræft

16. marts 2017

Kvinder, der modtager information med konkrete tal om gavnlige og skadelige virkninger ved screening for livmoderhalskræft, har et lavere ønske om at deltage i screeningen end de kvinder, der ikke modtager samme information. Det viser et nyt studie af læge Mie Hestbech m.fl.

 

Læs mere

Jubilæumsudstilling og projekt om patientinddragelse

06. marts 2017

Klinikken Vase, Juhl og Hansen i Kolding kunne den 1. november 2016 fejre 100-års jubilæum. Jubilæet var  usædvanligt af den grund, at én af de allerførste kvindelige, praktiserende læger, Vilhelmine Nielsen, startede klinikken, og siden har der været kvindelige ledere i ubrudt linje. Projektet omkring fejringen, som bl.a. mundede ud i en større, retrospektiv udstilling, blev kaldt "Klinik 100 år". Udstillingen kan i fire uger ses i APU-klinikken over Forskningsenheden - vi holder fernisering i Forskningsenhedens frokoststue tirsdag den 7. marts klokken 15-16.

Læs mere

Ny hvidbog: Dokumentation af multisygdom i det danske samfund – fra silotænkning til sammenhæng

27. februar 2017

Ny hvidbog om multisygdom behandler og dokumenterer livet som multisyg i Danmark. Livet med flere samtidige, kroniske sygdomme er krævende og medfører flere udfordringer end sygdommene i sig selv. Det sætter Alexandra Brandt Ryborg Jønsson, antropolog og ph.d.-studerende ved Forskningsenheden for Almen Praksis og Danske Patienter, fokus på i sit bidrag til bogen, kapitlet Livet skal leves, mens man har det, som hun har skrevet sammen med specialkonsulent Helle Høstrup fra Rigshospitalet.

 

Læs mere

Social ulighed i forløb for patienter med type 2 diabetes

24. februar 2017

Nyt forskningsprojekt i almen praksis

Forskningsenheden for Almen Praksis i København indgår i et nyt projekt, som har til formål at forbedre det udbytte, som socialt ressourcesvage patienter med type 2 diabetes har af kontakter til sundhedsvæsenet, samt at forbedre deres adgang til sundhedsvæsenet.

 

Læs mere

Ph.d.-forsvar ved Barbara Ann Barrett

25. januar 2017

Nakkefoldsscanningen udføres og fortolkes forskelligt fra klinik til klinik, og det resulterer i variationer i de risikovurderinger, gravide kvinder går hjem med. Det er en af konklusionerne i Barbara Ann Barretts nye ph.d.-afhandling, Guidelines in action in prenatal screening, som forsvares på Center for Sundhed og Samfund den 27. januar.

 

Læs mere

Forskergruppe vil reducere overdødelighed blandt psykisk syge gennem bedre individuel behandling

03. januar 2017

Af Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, tlf.: 3067 4805, cims@novo.dk
Mennesker med en alvorlig psykisk sygdom har en middellevetid, der er 10-20 år kortere, end hvad den er for mennesker uden en psykisk sygdom. Det skyldes bl.a., at de psykisk syge ofte samtidig har en eller flere fysiske sygdomme. Det vil en forskergruppe med professor Susanne Reventlow fra SUND i spidsen nu forsøge at skabe grundlag for at ændre.

 

Læs mere

Hvilke forhold påvirker implementeringen af Collaborative Care for patienter med angst og depression?

30. december 2016

Ny, systematisk litteraturgennemgang af Gritt Overbeck, Annette Sofie Davidsen og Marius Brostrøm Kousgaard undersøger implementeringen af Collaborative Care, som er en model til at forbedre samarbejdet mellem almen praksis og hospitalspsykiatrien, når det gælder behandling af patienter med angst og depression i almen praksis.

 

Læs mere

Jeg har ingen læge, siger svenskerne. Kronik af Sybille Bojlén i Weekendavisen.

13. december 2016

Sverige har 3888 praktiserende-læge fuldtidsstillinger, men på en tilfældig dag er de 966 besat af korttidsvikarer. Lægerne har sagt op og cirkler rundt som dyre vikarer. Danmark er godt i gang med også at ødelægge sit primære sundhedssystem.

Nina Sybille Bojlén er forsker, speciallæge i almen medicin, ph.d. ved Forskningsenheden for Almen Praksis ved Københavns Universitet og har skrevet kronikken, som blev bragt Weekendavisen, sektion 1, den 25. november 2016, og som kan læses her.

 

Læs mere

Forskningsprojekt om småbørnsastma i fire lav-/middelindkomstlande under FRESH AIR, Horizon 2020

20. oktober 2016

Akut luftvejssygdom er globalt set den hyppigste dødsårsag hos børn under fem år. I foråret var en dansk forskergruppe, heriblandt professor Susanne Reventlow fra Center for Forskning og Uddannelse i Almen Medicin, i Kirgisistan for at samarbejde med et forskerhold om projektet Småbørnsastma under FRESH AIR, Horizon 2020.

.

Læs mere

International workshop about the use of computed tomography

14. oktober 2016

An international workshop about the use of computed tomography (CT) in examining asymptomatic people was held in Seoul, South Korea, on the 26th of September 2016. John Brodersen was invited to give the keynote lecture but was unable to attend at the time. His lecture thus had to be recorded and played at the workshop, meaning that we are also able to present it to others - You can watch it by clicking the picture below:

 

Læs mere

Er patienters ensomhed et anliggende for almen praksis?

26. september 2016

Har almen praksis en særlig rolle at spille i forbindelse med patienters ensomhed? Det er det spørgsmål, en undersøgelse fra Forskningsenheden for Almen Praksis, København, stiller sig. Tretten praktiserende læger fortæller i individuelle interviews om deres synspunkter på, om eller hvordan almen praksis skal fokusere på ensomhed hos deres patienter.

 

Læs mere

Anette Graungaard ny kursusleder på hovedkurset i Almen Medicin

16. august 2016

Anette Graungaard afløser Merete Jørgensen som ny kursusleder på hovedkurset i Almen Medicin.

 

Læs mere

Forståelse af sammenhængen mellem krop og sind hos patienter i almen praksis

27. juni 2016

Hvordan kan vi som praktiserende læger blive bedre til at forstå patientens oplevelser af symptomer i højere grad end at afspejle det diagnostiske system? Nyt teoretisk arbejde sætter fokus på, hvordan man kan opnå en fælles forståelse af de ufiltrerede patientbeskrivelser.

 

Læs mere

Mød Center for Forskning og Uddannelse i Almen Medicin på Wonca Europe 2016

13. juni 2016

Wonca Europe 2016 løber af stablen i Bella Center Copenhagen fra den 15. til den 18. juni, og Center for Forskning og Uddannelse i Almen Medicin er stærkt repræsenteret med et bredt udvalg af symposier, workshops, oral presentations og posters.

Læs mere

Facilitering i almen praksis – hvad dækker det over?

09. juni 2016

Det er der ikke nogen klar definition på, hvad der gemmer sig under faciliteringsetiketten, og de, der anvender facilitatorinterventioner, bør forholde sig til, at begrebet kan dække over en mængde forskellige tiltag. Sådan lyder det fra Tina Due fra Forskningsenheden for Almen Praksis i København i en ny ph.d.-afhandling, som hun forsvarer på Center for Sundhed og Samfund fredag den 10. juni.

 

Læs mere

Indvielse af Center for Forskning og Uddannelse i Almen Medicin ved Københavns Universitet

23. maj 2016

Et nyt center har set dagens lys i København. Afdeling for Almen Medicin ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet, og Forskningsenheden for Almen Praksis i København har ligget der længe og altid tæt sammen. Samarbejdet er igennem årene blevet stadig tættere og mere frugtbart, og fra sommeren 2015 er institutionerne gået sammen om at danne Center for Forskning og Uddannelse i Almen Medicin ved Københavns Universitet. Det nye center blev indviet ved et både fagligt og festligt arrangement den 21. april 2016.

 

Læs mere

De praktiserende læger deltager ved Folkemødet på Bornholm

20. maj 2016

Fra den 16. til den 19. juni kan du møde praktiserende læger fra PLO i Allinge på Bornholm, hvor de deltager i det årlige folkemøde. 

Læs mere

Hjertepatienters valg og fravalg af rehabilitering

20. maj 2016

Ny undersøgelse af antropolog Julie Høgsgaard Andersen går tæt på kommunikationen mellem sygeplejersker og patienter.

 

Læs mere

Forskning for folket

11. maj 2016

Hvem forsker vi for? Os selv, patienterne, almen praksis, regionerne, industrien eller patientforeningerne? Refleksioner fra forskningsmiljøernes fælles workshop i Middelfart 2016 af Lotte Hvas, seniorforsker ved Forskningsenheden i København, dr.med, ansat ved Forskningsenheden og tidligere 25 år som praktiserende læge.

 

Læs mere

Hvordan er det at være patient med flere kroniske lidelser på samme tid?

03. maj 2016

Den praktiserende læge er omdrejningspunktet i behandling af patienter med flere samtidige kroniske sygdomme. Men vi ved i dag for lidt om, hvordan vi kan arbejde patientcentreret med multisyge patienter. Det skal et nyt forskningsprojekt med speciallæge i almen medicin og postdoc Anne Møller i spidsen undersøge.  

 

Læs mere

Screening for udposning på mavepulsåren har også skadelige effekter

13. april 2016

Studier viser, at screening reducerer aneurisme-relaterede dødsfald, og flere lande har indført screening for udposning på mavepulsåren. Men der er også skadelige virkninger forbundet med at screene, og disse er ikke tilstrækkeligt undersøgt.

 

Læs mere

DR hænger de usunde mænd ud

12. april 2016

Forskningsassistent og kommende ph.d.-studerende, antropolog Julie Høgsgaard Andersen, har et debatindlæg i Politiken den 7. april, hvor hun argumenterer for, at DR alt for enøjet fokuserer på det personlige ansvar og belaster deltagerne med skyld og skam i programserien Lægen flytter ind, som netop har overstået sin første sæson.
Læs indlægget her.

Læs mere

Må vi være raske, når vi lever i diagnosekultur?

22. marts 2016

I en tid, hvor diagnoser både åbner og lukker døre, er det nødvendigt at se på spørgsmålet: Hvem ejer diagnosen? Er det lægen, sagsbehandleren eller patienten?

Kronik af Lotte Hvas i Politiken, 15. marts 2016

Læs mere

At kommunikere om overdiagnosticering

15. marts 2016

I det nyeste nummer af British Medical Journal er den vigtige artikel Walking the tightrope: communicating overdiagnosis at finde. Artiklen, som professor John Brodersen er medforfatter på, er faktisk så vigtig, at den også pryder forsiden af det højt estimerede, videnskabelige tidsskrift.

 

Læs mere

Forebyggende Sundhedsarbejde, 6. udg.

14. marts 2016

Sjette udgave af Forebyggende Sundhedsarbejde er på gaden. Denne gang har Forskningsenhedens leder, professor og dr.med. Susanne Reventlow, været medredaktør på værket, der siden den første udgave i 1986 efterhånden har fået klassikerstatus.

 

Læs mere

Fælles seminar arrangeret af Forskningsenheden for Almen Praksis i København og Diagnosekulturgruppen i Aalborg

10. marts 2016

Den 3. december holdt Forskningsenheden for Almen Praksis i København sammen med Diagnosekulturgruppen i Aalborg et endagsseminar for at debattere diagnose- og symptombegrebet og dets anvendelse i klinisk praksis og i samfundet.

Artikel skrevet af Annette Davidsen m.fl. til februar-udgaven af Practicus:  http://viewer.zmags.com/publication/d40bae2a#/d40bae2a/26

Læs mere

Indvielse af Center for Forskning og Uddannelse i Almen Medicin ved Københavns Universitet

09. marts 2016

Fra sommeren 2015 er Afdeling for Almen Medicin og Forskningsenheden for Almen Praksis gået sammen om at danne Center for Forskning og Uddannelse i Almen Medicin ved Københavns Universitet.

Du inviteres til at deltage i indvielsen af vores nye center
torsdag den 21. april 2016 kl. 15:00-16:30 med efterfølgende reception.

Se filmen om vores nye center her:
https://youtu.be/46aOCfCJWOw

Læs mere

Gå-hjem-møde: Er facilitering en effektiv implementeringsmetode?

19. februar 2016

Hvad gemmer sig under etiketten af det internationalt udbredte implementeringskoncept ‘facilitering?' Bliv introduceret til aktuel dansk forskning om facilitatorbesøg i almen praksis, når Forskningsenheden holder gå-hjem-møde torsdag  den 17. marts 2016 kl. 15.30-17.30!

Læs mere

Besøg fra Japan på Forskningsenheden

16. februar 2016

Den første uge i februar havde Forskningsenheden for Almen Praksis besøg fra Japan af Ryuki Kassai, som er professor i almen medicin ved Fukushima Medical University, og hans kone Massako Ii, som er professor i sundhedsøkonomi, samt to kommende praktiserende læger. Besøget var en inspirationstur, hvor de fire gæster stiftede bekendtskab med den danske organisering af almen praksis. Det japanske sundhedsvæsen er nemlig indrettet meget anderledes end det danske, og på dette område kunne Japan ifølge Ryuki Kassai lære noget af Danmark.

 

Læs mere

Moderat alkoholforbrug knyttet til nedsat dødelighed ved Alzheimer

01. februar 2016

Et moderat alkoholindtag på 2-3 genstande dagligt ser ud til markant at nedsætte dødeligheden for patienter, der har Alzheimer i let grad. Det viser en undersøgelse fra forskere på Forskningsenhederne for Almen Medicin samt Nationalt Videnscenter for Demens.
Pressemeddelelse af Kasper Jørgensen fra Nationalt Videnscenter for Demens.

Læs mere

Pressemeddelelse: Vægttab forlænger ikke livet hos overvægtige patienter med type 2 diabetes

29. januar 2016

Vægttab har hidtil været anset som en hjørnesten i behandlingen af overvægtige patienter med type 2 diabetes. Nu viser et nyt studie af diabetes patienter fra almen praksis i Danmark, at et planlagt terapeutisk vægttab under vejledning af egen læge ikke er relateret til en mindsket forekomst af hjertekarsygdom eller en forlængelse af levetiden. Tværtimod ser det ud til, at de overvægtige patienter med stabil vægt har den bedste prognose.

 

Læs mere

Forskningsmetode: Hvornår har man informanter nok?

05. januar 2016

I kvantitative undersøgelser sikrer man undersøgelsens styrke gennem et højt antal deltagere, men hvordan sikrer man styrke i kvalitative undersøgelser?

Læs mere

Hvordan kan vi forstå symptomer bedre?

05. januar 2016

Symptomer er ikke noget, som eksisterer uafhængigt af tid, sted og person. Hvilken betydning har det for klinisk praksis?

 

Læs mere

Rygestop giver den naturlige vægt tilbage

05. januar 2016

Ny dansk forskning fra Københavns Universitet rydder op i myterne omkring om vægtstigning ved rygestop. De, som stopper med at ryge, oplever en vægtøgning, som sender dem tilbage til deres naturlige vægt. Resultaterne kan få stor betydning for lægers rygestoprådgivningen, mener forsker bag undersøgelsen.

Læs mere