Alexandra Jønsson og John Brodersen er årets modtagere af Lærebogsprisen – Københavns Universitet

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Alexandra Jønsson og J...

12. november 2019

Alexandra Jønsson og John Brodersen er årets modtagere af Lærebogsprisen

Pressemeddelelse fra Samfundslitteratur

Årets modtagere af Lærebogsprisen på 100.000 kr. belyser et potentielt sprængfarligt emne: Overdiagnostik
Screeninger for mulige sygdomme kan forhindre udvikling af sygdomme, men er ikke nødvendigvis kun af det gode. For det kan resultere i overdiagnostik og unødvendig patientgørelse. Et solidt forfatterteam modtager Samfundslitteraturs Lærebogspris på 100.000 kroner for bogforslaget Snart er vi alle patienter.

Lærebogsprisen er Danmarks største faglitterære pris. I år uddeles prisen af chefredaktør på Zetland Lea Korsgaard på Bogforum den 15. november.

”Her er et forfatterteam, der tør, kan og vil noget!” lød det enstemmigt fra juryen, der skulle udpege årets modtager af Lærebogsprisen. Prisvinderne er Alexandra Brandt Ryborg Jønsson, sundhedsantropolog fra Københavns Universitet, og John Brodersen, speciallæge og professor på Institut for Folkesundhedsvidenskab, der med deres solide og stærkt relevante lærebogsforslag Snart er vi alle patienter – Overdiagnostik i et samfundsfagligt perspektiv overhalede de andre stærke bidragydere indenom.

Det modige og velformidlede bogforslag kombinerer de to vidensfelter – sundhedsvidenskab og samfundsvidenskab – for at belyse en uhyre vigtig samfundsmæssig udfordring, der vil fylde meget i fremtiden for sundhedsprofessionelle såvel som i den offentlige debat: Overdiagnostik i sundhedssektoren. Bogen vil redegøre for, hvad overdiagnostik er, hvorfor det opstår, og hvordan det skader både individer og samfundet. Den tager afsæt i medicinsk evidens samt antropologiske, sociologiske og økonomiske teorier.

Om vinderne af Lærebogsprisen 2019

Alexandra Ryborg Jønsson (f. 1981) er antropolog med en ph.d.-grad i folkesundhedsvidenskab. Hun er ansat som postdoc på Afdeling for Almen Medicin og Forskningsenheden for Almen Praksis, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet. John Brodersen (f. 1963) er speciallæge i almen medicin og professor på Afdeling for Almen Medicin og Forskningsenheden for Almen Praksis, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet og Forskningsenheden for Almen Praksis i Region Sjælland.

Vinderne af særpriser 2019

Til prisoverrækkelsen uddeles også to særpriser, der går til de to bogforslag:
• Journalistik for let øvede af Mette Stentoft og Martin Vestergaard, undervisere ved DMJX.
• Tavshedspligt og tværprofessionelt samarbejde – på det sociale område af Krishna Husted
Vijayarankan og Lillian Sølvsten, undervisere ved socialrådgiveruddannelsen, VIA, Holstebro.

Lærebogsprisen og de to særpriser uddeles i år af chefredaktør Lea Korsgaard, Zetland, på Bogforum, Bellascenen, fredag den 15. november 2019 kl. 16.30.

Yderligere information

Camilla Larsen Schmidt, Samfundslitteratur: 4422 3871 eller cls@samfundslitteratur.dk