Ny artikel problematiserer big data – Københavns Universitet

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Ny artikel problematis...

07. oktober 2019

Ny artikel problematiserer big data

Ny artikel af blandt andre John Brodersen advarer mod kritikløs brug af personlig medicin, der bygger på big data. Der er en hidtil uset risiko for overdiagnostik, lyder det, hvis vi bevæger os ind på denne form for forebyggelse.

I dag kan man blive testet, monitoreret og screenet for snart sagt alle lidelser. Vores genom kan kortlægges, indholdet af vitaminer, proteiner mv. i vores blod kan fastslås, og derhjemme kan vi ved hjælp af bl.a. smartwatches overvåge alt fra hjerterytme til dybden af vores søvn. Denne opsamling af viden om kroppen – det begreb, der i dag kaldes big data – kan bruges i en målrettet, personlig medicin, der præventivt kan sørge for at afsløre hver en ting, vi potentielt kan komme til at fejle.

Det lyder jo forjættende, men i en ny artikel i BMJ advarer blandt andre professor John Brodersen om den overvældende risiko for overdiagnostik, der foreligger, når vi måler på enhver lille abnormitet, der måske aldrig kommer til at udgøre nogen reel helbredsrisiko. I artiklen redegøres for tidligere studier af Big Data, der groft sagt har vist, at hvis 100 raske mennesker kortlægges og monitoreres, vil samtlige 100 raske mennesker pludselig vise sig at fejle noget. Prædiabetes, kredsløbssygdomme, fedtlever og vitaminmangel er blot nogle af de lidelser, mange går rundt med uden at vide det, og uden at have symptomer.

Det store problem med dette er, fortæller artiklen, at alle disse helbredsrisici muligvis aldrig ville være blevet et problem for den enkelte. Brugen af big data gør, at vi opdager alt – også det, der aldrig bliver klinisk relevant. Nogle af disse abnormiteter ville ellers forløbe fuldstændig symptomfrit, nogle ville forsvinde igen af sig selv, og nogle ville udvikle sig så langsomt, at opdagelsen af dem kun tjener til at sygeliggøre ellers raske mennesker. Big data fortæller os kun, at tilstandene er til stede, men kan ikke sige noget om forløbet af de markører, der måles på. Artiklen peger på, at der er brug for et større kendskab til de naturlige forløb for disse markører, og en større forståelse for, hvad vi egentlig får ud af at måle på dem, før brugen af big data inden for personlig medicin udbredes.

Læs artiklen How precision medicine and screening with big data could increase overdiagnosis af Henrik Vogt, Sara Green, Claus Thorn Ekstrøm og John Brodersen her, og læs omtalen af artiklen i Weekendavisen her.