Preventing Overdiagnosis 2017: Overdiagnostik på dagsordenen i Quebec – Københavns Universitet

Almen Praksis > Om Forskningsenheden > Nyheder > Preventing Overdiagnos...

01. september 2017

Preventing Overdiagnosis 2017: Overdiagnostik på dagsordenen i Quebec

372 sundhedsprofessionelle fra 5 kontinenter og 20 forskellige lande var i august samlet til den 5. internationale konference om overdiagnostik i Quebec City. 14 ud af de 372 deltagere var danskere, og fra Center for Forskning og Uddannelse i Almen Praksis deltog fem.

Der er gennem de seneste år kommet et øget fokus på, at overdiagnostik medfører unødvendig brug af ressourcer, som kunne bruges bedre andre steder – på de patienter, der faktisk er syge. John Brodersens forskningsgruppe i Center for Forskning og Uddannelse i Almen Praksis beskæftiger sig med dette område og har gennem flere år været med til at bringe problematikken frem, både i medierne, i den videnskabelige litteratur og på konferencer verden over.

Et andet aspekt ved overdiagnostikken er, at den kan være til skade for den enkelte patient, som kan opleve ganske alvorlige, psykosociale konsekvenser af f.eks. en falsk positiv diagnose. Sådanne utilsigtede skadevirkninger har hidtil ikke modtaget megen opmærksomhed i den videnskabelige litteratur, men det ændrer dedikerede forskere nu på, bl.a. gennem konferencer som den årlige Preventing Overdiagnosis.

Danmark vært for kongressen i 2018

Danmark har i 2018 æren af at være vært for den 6. internationale kongres om overdiagnostik. Kongressen finder sted 20.-22. august og holdes i det smukke, nybyggede Mærk tårn på Panum. Kongresplanlægningen er i fuld gang og indtil nu kan deltagerne – ud over et spændende videnskabeligt program – glæde sig til festmiddag på Toldboden i København, som deltagerne sejles til i guidede kanalrundfartsbåde, samt reception på Københavns Rådhus med de berømte rådhuspandekager. Der bliver rig lejlighed til at netværke med kolleger fra hele verden, der er optaget af samme emne. I alt forventer kongressen at tiltrække over 500 deltagere.

Læs mere her, hvor du også kan tilmelde dig nyhedsbrev om overdiagnostik: preventingoverdiagnosis.net.

Har du forslag til emner eller oplægsholdere, som du synes organisationskomiteen skal tage i betragtning, så send en mail til dsam@dsam.dk.